El dia en què pretenen reprendre els desnonaments, anem als jutjats a exigir zero desnonaments!

A mitjans de març es va declarar l’estat d’alarma a l’estat espanyol, per enfrontar la greu crisi sanitària de la COVID-19. Sota el missatge de “frenar la corba dels contagis” el Govern va declarar que es pararien els desnonaments de famílies vulnerables per poder “quedar-nos a casa”. Les organitzacions socials ja vam denunciar en el seu moment, que les mesures d’habitatge eren clarament insuficients, que no s’havien aturat realment tots els desnonaments i que els reallotjaments indignes ens obligaven a preguntar als poders públics “a quina casa em quedo?”.

Avui denunciem que, el que el Govern va vendre com una “moratòria dels desnonaments” de 6 mesos, només afecta alguns desnonaments de lloguer en els quals s’acrediti, en els jutjats, vulnerabilitat produïda per la COVID-19, segons la reduïda definició del Reial Decret Llei 11/2020. La resta de desnonaments, que no estaven aturats per una suposada moratòria sinó per la suspensió dels terminis processals, poden reprendre a partir d’avui dijous 4 de juny, gràcies a una modificació legal aprovada pel Consell de Ministres a finals de maig, continguda en l’article 8 del RDL 537/2020 de pròrroga de l’estat d’alarma.

Això vol dir que tots els desnonaments de lloguer que no entrin en la reduïda definició de vulnerabilitat del real decret abans nomenat, al costat dels hipotecaris o de persones que ocupen habitatges, poden tornar als nostres barris, pobles i ciutats a partir d’avui mateix! [En aquest document s’explica com es pot preveure aquesta represa]

A més, s’ha habilitat parcialment el mes d’agost com a més hàbil de l’11 al 31 d’agost, quan abans era només per a actuacions urgents i l’únic mes de l’any que no sortien dels jutjats comitives judicials i policia amb l’objectiu de desnonar famílies, el que suposa una vulneració dels drets fonamentals que ha estat denunciada durant els últims onze anys pels moviments de lluita pel dret a l’habitatge davant de tothom.

Quan es va declarar la pandèmia, la mateixa Relatora de l’ONU del dret a l’habitatge, Leilani Farha, va declarar amb molt d’encert que “l’habitatge, és la primera línia de defensa davant el brot de COVID-19”. És un escàndol que per acontentar els interessos dels de sempre (bancs, fons voltors i especuladors), amb 27.127 persones mortes i en plena pandèmia mundial, es permeti ara la represa dels desnonaments quan el coronavirus no serà superat fins que hi hagi una vacuna. Hi ha risc de rebrots o necessitat de possibles nous confinaments; posant clarament en risc, no només el dret a l’habitatge de les famílies, sinó el dret a la salut de tota la població.

Les organitzacions socials fa molts anys que estem lluitant contra els desnonaments, amb el suport i la solidaritat del 99% de la població. La crisi sanitària ha demostrat que, com hem cridat des del primer dia, si es vol es poden suspendre els desnonaments. Pel que ara no permetrem de cap de les maneres que torni “la corba de la vergonya, la dels desnonaments”.

Per aquest motiu, avui hem convocat a la ciutadania en els jutjats de tot l’estat, per deixar ben clar des del primer dia que no volem més desnonaments, que no permetrem que torni aquesta barbàrie i que farem tot el que estigui a les nostres mans per aturar-los!

Per això, a més de convocar als jutjats, avui publiquem diversos documents útils jurídics perquè les persones amb amenaça de desnonament pugui recórrer aquest flagrant atropellament dels drets humans.

El primer per sol·licitar la moratòria de 6 mesos en desnonaments de lloguer i vulnerabilitat per la COVID19, i

El segon per aturar qualsevol mena de desnonament sense alternativa habitacional.

Inundem els jutjats d’escrits i persones per exigir els nostres drets! Demanem solidaritat de tota la població per fer realitat el lema #StopDesnonaments #StopDesahucios!

Exigim al Govern i al poder judicial que respectin i garanteixin el dret a l’habitatge i la salut de les persones!

#DesahuciosCero #DesnonamentsZero #StopCurvaDesahucios #StopCorbaDesnonaments