El moviment per l’habitatge a Catalunya, amb el suport dels Bombers de Barcelona i els Bombers de la Generalitat afiliats a UGT, els taxistes de Elite Taxi i les Treballadores Socials de CGT, Intersindical i CCOO posem de manifest que la nostra societat es troba en una situació realment greu.

Enmig de la pitjor pandèmia des de fa 100 anys, milers de famílies estan sent víctimes d’una brutal onada de desnonaments. Mentre la ciutadania intenta ser responsable, els jutjats es dediquen a vulnerar els seus drets humans de forma sistemàtica, afavorint un cop més els interessos dels que més tenen, per davant de les que no tenim res. En el moment en que ens trobem, hi ha una necessitat real sense la qual la classe treballadora es troba venuda als interessos dels privats: cal la suspensió immediata del tots els desnonaments, els lloguers i les hipoteques.

El màxim responsable d’aquesta vulneració de drets fonamentals és el Govern de l’Estat, atès que és qui té la competència i qui pot aturar els desnonaments immediatament via decret. Quan el Ministre Àbalos assegura a la seu parlamentària que ja han prohibit els desnonaments menteix: només a Barcelona ciutat, els jutges van ordenar 443 desnonaments entre el 14 de setembre i el 23 d’octubre, que han afectat 1.211 persones: 748 adults i 463 menors. La xifra és escandalosa i no té en compte la resta de l’àrea metropolitana, sobre la que no hi ha dades. És intolerable que s’exigeixi a les famílies més empobrides que es confinin a la nit per fer front, al matí, a un desallotjament traumàtic i inhumà.

Exigim al Ministre Jose Luís Ábalos, així com al president Pedro Sánchez i al Vicepresident Pablo Iglesias, que prohibeixin els desnonaments perquè cap persona en situació econòmica precària es quedi sense llar en aquest moment de pandèmia. Ans el contrari, vosaltres, i només vosaltres, sereu responsables no només de la mort social de milers de famílies, sinó d’un esclat social més inevitable a cada dia que passa.

Per la seva banda, el Govern català, acaba d’anunciar un decret per aturar desnonaments com a resposta a la situació d’emergència que viuen milers de famílies a Catalunya, però especialment gràcies a les exigències i mobilitzacions del moviment per l’habitatge i la societat civil.

Aquest decret, però, genera molts dubtes al moviment per l’habitatge, atès que es basa en les mateixes competències que la Llei 24/2015 i el Decret 17/19. Aquests dos decrets pretenen aturar desnonaments i obligar grans propietaris a oferir lloguers socials, però sovint, no són respectats pels jutges que justifiquen que els decrets no tenen competències processals, i per tant, no serveixen per suspendre desnonaments.

En aquest sentit exigim a la Generalitat que expliqui quins mecanismes preveu generar per garantir l’aplicació de la Llei 24/2015 i el Decret 17/19, així com amb quins mecanismes compta per sancionar als grans propietaris que no compleixen amb la llei. També demanem el compliment de la Llei 24/2015 que obliga al Govern principalment, coordinat amb els ajuntaments, a reallotjar en els desnonaments que els habitatges són de petits tenidors: la llista d’espera de la mesa d’emergència demostra que el propi Govern incompleix les lleis. És imprescindible posar la mesa d’emergència a cero i ampliar el parc d’habitatge social sense rescatar la banca i els grans propietaris. Per últim, exigim coherència a la Generalitat amb l’aprovació del Decret per aturar desnonaments, i que treballi conjuntament amb el Departament d’Interior per denegar els recursos (especialment els policials) que es destinin a tots els desnonaments que es contemplin en la llei aprovada avui. No té credibilitat un Govern que per una banda diu aturar els desnonaments i per l’altra envia comandaments d’antiavalots massius per desnonar famílies vulnerables.

És per tot això, que el moviment per l’habitatge de Catalunya exigim:

  • Que el Govern de l’estat aturi immediatament de tots els desnonaments, com a mínim, fins la fi de la crisi sanitària. Perquè entenem que, en una situació com la que estem, no hi ha cap circumstància que justifiqui privar a una família del seu sostre.
  • Que el Govern de l’Estat suspengui urgentment el pagament dels lloguers i les hipoteques, perquè si la nostra gent està deixant de cobrar, els rentistes també.
  • Que la Generalitat apliqui les lleis 24/2015 i 17/2019, així com la llei de regulació dels lloguers, per tal d’evitar una nova allau de desnonaments com la que hem patit aquests últims dos mesos.
  • Que la Generalitat sancioni als propietaris que no apliquin les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. Cal més supervisió per part de les administracions per tal que aquells que més tenen i que fan negoci d’un bé de primera necessitat prenguin responsabilitat davant les situacions de vulnerabilitat.

El moviment per l’habitatge hem posat el cos davant la policia per defensar les nostres cases, i seguirem lluitant per la nostra gent. Mentrestant, les institucions segueixen més pendents de satisfer els mercats immobiliaris que fan negoci de les nostres vides, que de garantir el dret a l’habitatge. Tenim clar que no ens quedarem de braços plegats mentre ens fan fora de casa. Ara mateix, la lluita per l’habitatge és un servei essencial, perquè tenir un habitatge digne és clau en qüestió de salut pública i ens cal estar més organitzades que mai.

Davant un nou atac als nostres drets, davant un nou atac a la nostra gent, el moviment per l’habitatge responem amb unitat arreu del territori.

No permetrem cap més desnonament!

Moviment per l’habitatge de Catalunya