Els Ajuntaments d’arreu de Catalunya no estan esprement la Llei en la seva potència, i així permeten i són còmplices dels desnonaments.

Exigim les sancions corresponents per part dels Ajuntaments que contempla la Llei per tal de poder ampliar el parc d’habitatge per a lloguer social i garantir els drets de la ciutadania. Exigim als Ajuntaments i a la Generalitat que posin les sancions que contempla la Llei 24/2015 als grans tenidors que incompleixen l’obligació d’oferir lloguer social.

Gairebé fa dos anys que vam recuperar de la impugnació per part del Govern de Rajoy i la banca la nostra Llei 24/2015 i gràcies a la lluita incansable de les entitats socials promotores, juntament amb el suport d’una majoria aclaparadora de la societat catalana, i fa 10 mesos vam aconseguir l’aprovació d’un nou decret que amplia els supòsits de la norma i l’adapta a les noves cares de l’emergència habitacional. Durant aquest temps hem recuperat eines imprescindibles i demostradament efectives com l’obligació de fer una oferta de lloguer social per part de grans tenidors a persones afectades per execucions hipotecàries i desnonaments per impagament de lloguer quan el propietari és un gran tenidor, i la cessió obligatòria d’habitatges buits propietat de grans tenidors a l’Administració pública per tal de poder ampliar el parc d’habitatge per a lloguer social i fer front als desnonaments.

També hem ampliat l’obligació de lloguer social per part de grans tenidors als casos de venciment de contracte de lloguer. A més, les famílies que viuen en pisos de petits propietaris o que no estan emparats pel lloguer social obligatori, han de ser reallotjades per llei per part de l’Ajuntament en coordinació amb la Generalitat. Les Meses d’emergència necessiten amb urgència aquestes mesures per poder oferir habitatge a totes les persones en situació d’exclusió residencial. Amb un 2% de parc públic d’habitatge front un 15% de mitjana europea, ens trobem a la cua en la garantia dels drets essencials.

Malauradament els grans tenidors estan incomplint l’obligació d’oferir lloguer social a persones i famílies que es troben en situació d’exclusió residencial. Volem denunciar que estem detectant molts casos en què els grans tenidors intenten es burlen de la Llei, o directament se la salten, i s’arriba al desnonament tot i estar obligats a oferir el lloguer social com estipula la nostra Llei 24/2015.

Aquesta situació és inadmissible perquè l’esmentada llei, a la seva Disposició Final Tercera que modifica la Llei 18/2007 en els seus articles 5.2 i 124.2, considera infracció greu no formular la proposta obligatòria de lloguer social, i per tant, permet i obliga als Ajuntaments a multar aquesta infracció amb sancions de fins a 90.000 euros. Alhora també denunciem que hi ha molts casos en què l’Ajuntament es desentén de reallotjades per afectades, vulnerant així la norma i els drets fonamentals.

Avui les PAH d’arreu de Catalunya ens fem presents davant dels Ajuntaments per instar-los urgentment a què la facin efectiva i siguin garants d’aquesta llei amb contundència i que:

  1. Sancionin tots aquells grans tenidors que no facin l’oferta de lloguer social a les famílies i persones afectades per impagaments, execució hipotecària, renovacions de contractes de lloguer o ocupació en precari. Un desnonament sense una oferta lloguer social és un incompliment flagrant de la llei anti-desnonaments catalana.
  2. Garantir reallotjaments dignes per a totes aquelles persones i famílies que han patit un desnonament.
  3. Iniciïn els procediments contradictoris per a la cessió obligatòria de pisos buits propietat de grans tenidors. Facin un cens exhaustiu de pisos buits de grans tenidors del municipi.
  4. Identifiquin clarament totes les necessitats d’habitatge del municipi.
  5. La Mesa d’emergència ha de reduir immediatament les esperes i oferir un habitatge alternatiu abans del desnonament.
  6. Facilitar l’empadronament al municipi de totes les persones que hi viuen, sigui quina sigui la seva situació de tinença regular o no de l’habitatge.
  7. Sancionar els talls il·legals de subministraments bàsics.
  8. Facilitar comptadors “solidaris” dels subministraments a aquelles persones i famílies vulnerables que tenen dificultats per accedir-hi.
  9. Que les oficines locals d’habitatge siguin un espai de referència proper on les persones trobin assessorament de qualitat i suport en la tramitació de gestions de tots els aspectes relacionats amb l’habitatge (accés, prevenció de la pèrdua, gestió del parc d’habitatge, ajuts…)

Les entitats del Grup Promotor (PAH, APE i Observatori DESC) estarem pendents i mobilitzades per evitar els desnonaments, perquè hi hagi cap desnonament sense la seva corresponent multa de fins a 90.000 euros, perquè els grans tenidors cedeixin els seus habitatges i perquè les administracions públiques protegeixin efectivament a les persones amb el seu reallotjament digne, i garanteixin el seu dret a l’habitatge..

Recordem que la Llei 24/2015 és una llei nascuda de la iniciativa legislativa popular (ILP), que es va engegar el 2014 amb gairebé 150.000 signatures per garantir l’aplicació de l’art. 47 de la CE, i que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. Ha estat possible gràcies a les famílies afectades, moviments socials i a les persones que han posat el seu temps i cos desinteressadament per garantir el dret a l’habitatge, a aquelles juristes que han cregut que les lleis injustes s’han de canviar, a les que ja no hi són però ens donen força per seguir batallant, a totes les entitats socials que ens han donat suport, i a totes aquelles persones signants de la ILP.ç

Exigim sancions als grans tenidors per no fer l’oferta de lloguer social a les famílies i l’aplicació total i immediata de la Llei 24/2015 per garantir el dret a l’habitatge a Catalunya. Entendrem, si no, que els Ajuntaments i la Generalitat són còmplices, dels gairebé 50 desnonaments que es produeixen cada dia a Catalunya perquè no estan fent tot l’esforç possible per aturar-los., Més ara, amb l’onada de desnonaments que ha arribat després de la reobertura dels Jutjats el 4 de juliol passat, després que acabés el primer estat d’alarma.

La Llei 24/2015 atura desnonaments. Ara cal que els Ajuntaments la facin complir! És qüestió de voluntat política i no defallirem fins aconseguir que es garanteixin els nostres drets i es faci complir la Llei!

Sí que es pot!