Acabar amb els desnonaments ha de ser una prioritat en aquesta legislatura: la futura “Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional” serà clau per aconseguir-ho

Les entitats socials ja tenim el suport d’una majoria parlamentària suficient per aprovar-la a la tardor a través d’una tramitació d’urgència.

Avui 8 de juny de 2021, gràcies a la força i pressió del Grup Promotor de la Llei 24/2015, hem aconseguit registrar la nova proposició de Llei dirigida a recuperar les mesures antidesnonaments del DL 17/2019 anul·lades pel Tribunal Constitucional. Mesures d’urgència per acabar amb la lacra dels desnonaments que compten amb una majoría al Parlament català amb el suport de ERC, Junts, En Comú Podem i CUP.

En aquesta nova llei hem inclòs mesures significatives que milloren l’últim DL 17/2019 i que obligaran als grans propietaris al seu íntegre compliment sense possibilitat de saltar-l’hi.

Mesures tan importants com:

  • Renovacions obligatòries un cop els lloguers socials arriben a la seva fi.
  • Lloguers socials obligatoris per llars vulnerables en extincions de contractes de lloguer.
  • Lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en alguns casos d’ocupació.
  • Ampliació de la definició de gran tenidor, que inclourà ara persones jurídiques de més de 10 habitatges i per tant protegirà més llogateres amb amenaça de desnonament.
  • Control d’ofertes de lloguer social obligatori per part de la Generalitat, a més dels ajuntaments, per tant, més control del compliment de la Llei i imposició de sancions si s’incompleix i un límit d’un mes per part del gran tenidor a fer l’oferta
  • Ampliació a 7 anys la cessió obligatòria d’habitatges buits dels bancs i voltors
  • Elaboració d’un registre de grans tenidors de persones jurídiques de més de 10 habitatges

L’allau de desnonaments previstos a partir del 9 d’agost quan finalitzi la moratòria de desnonaments estatals no farà més que agreujar la crítica situació que estem patint. Més de 3000 famílies es van quedar desemparades quan va caure la norma segons dades de l’agència d’habitatge de Catalunya (AHC).

La pandèmia ha aguditzat i agravarà la situació d’emergència habitacional que va començar el 2008 i que fa més de 12 anys que dura. No ens podem quedar de braços creuats. Arran de la COVID-19 hem vist com moltes famílies han perdut les feines o han vist minvar els seus ingresos. Situacions límit que suposaràn en molts casos una pèrdua de l’habitatge si no apliquem polítiques valentes per fer-hi front i que se sumaràn al rànquing de la vergonya que lidera Catalunya en el nombre de desnonaments diaris, 38 famílies desnonades diarament en el 1r trimestre del 2021 segons dades del CGPJ.

Recordem que a més, les meses d’emergència estan saturades amb més de 1.800 sol·licituds pendents (amb més de 2 anys d’espera) i el parc públic d’habitatge no arriba al 2% mentre hi ha 3,5 milions d’habitatges buits a tot l’estat. 

És la primera Llei que promourà el nou Parlament i hem treballat molt des de febrer, perquè sigui tramitada d’urgència i aprovada en el Parlament a la tardor d’aquest mateix any.

Tenim l’oportunitat de que Catalunya sigui exemple de respecte absolut als drets socials per a tots i totes, com manen els pactes internacionals en matèria de Drets Humans ratificats, la Constitució, l’Estatut i el marc legal propi, els Tribunals Europeus i l’ONU. Estarem vigilants d’aquesta urgent aprovació. No podem permetre cap més vulneració del dret a l’habitatge.

Si no actuem, a partir de la tardor i durant el 2022 vindrà un tsunami de quasi 26.000 desnonaments, xifra mai vista i superior al pic de desnonaments del 2013, de 16.000 llançaments.