Els convenis firmats amb la Generalitat fa gairebé dos mesos preveuen la instal·lació de comptadors en llars vulnerabilitzades en situació d’ocupació en precari. La companyia ha bloquejat durant aquest temps aquest dret, tot adduint que encara no ha protocolitzat internament el procediment

Desenes d’activistes de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ocupem les oficines comercials d’Endesa a Barcelona per exigir la instal·lació de comptadors socials d’electricitat, tal i com marquen els convenis recentment firmats entre la Generalitat i la companyia. Malgrat l’acord es troba en vigor des de fa gairebé dos mesos, Endesa encara no ha posat en marxa el procediment i ofereix excuses sense cap fonament.

Amb l’acció d’avui, hem volgut denunciar la inoperància d’Endesa a l’hora d’activar un mecanisme clau per garantir la dignitat i la seguretat de moltes famílies vulnerabilitzades que, degut a la situació d’emergència habitacional i les dificultats d’accés a un habitatge digne, s’han vist forçades a ocupar en precari un immoble. Gràcies als convenis presentats a finals de març, totes aquestes persones tenen dret a un contracte regular si compten amb un informe dels Serveis Socials que avali la seva situació de vulnerabilitat. Moltes famílies han provat de fer el pas i sabem del cert que algunes Àrees Bàsiques de Serveis Socials han enviat la sol·licitud a la companyia, però Endesa bloqueja la instal·lació, tot al·legant que encara no ha protocolitzat el procediment internament.

Davant d’aquesta situació, volem fer palès que Endesa coneixia el contingut dels convenis i d’aquesta mesura concreta des de fa més d’un any, temps de sobres per haver treballat per agilitzar la seva aplicació. A més, el passat 7 d’abril els textos dels convenis es van publicar al DOGC i, per tant, no hi ha cap excusa perquè aquestes famílies no puguin disposar del seu comptador social. No podem tolerar que s’endarrereixi més la seva instal·lació, i més, si aquesta demora respon a la incompetència d’Endesa.

Per aquest motiu, a la roda de premsa que ha acompanyat l’acció d’avui, algunes famílies afectades han pogut explicar els seus casos i compartir la seva frustració davant la impossibilitat d’accedir al seu comptador social. Totes elles, malgrat compleixen amb tots els requisits i ja s’han adreçat a la seva referent de Serveis Socials per reclamar l’informe corresponent -a través d’un document útil que vam publicar al nostre web, segueixen esperant el vist-i-plau de la companyia. Al costat d’aquestes famílies, un representant de Bombers Indignats ha donat suport a les seves demandes i ha explicat la necessitat d’activar el mecanisme el més aviat possible per evitar incidents com els que s’han produït en els últims anys a diferents municipis catalans.

Precisament un dels motius pels quals hem treballat sense descans fins que s’inclogués aquest procediment als convenis és garantir la seguretat de les famílies vulnerabilitzades i del seu veïnat. L’exigència de la companyia de comptar amb un títol habilitant (escriptura de propietat, contracte de lloguer, etc.) per poder formalitzar el contracte forçava moltes famílies a triar entre viure sense subministrament elèctric, en una clara vulneració dels drets humans, o connectar-se de forma irregular, amb tots els riscos que això comporta.

Disposar d’un subministrament elèctric regular i segur ha de ser considerat un dret universal i irrenunciable i els comptadors socials són una mesura pionera a tot l’Estat. No permetrem que Endesa segueixi dilatant la seva instal·lació: avui diem ‘prou’. Per això, també reclamem al nous consellers d’Empresa i Treball i de Drets Socials, Roger Torrent i Violant Cervera respectivament, que siguin inflexibles amb Endesa i exigeixin la immediata posada en funcionament del procediment. El compliment del contingut dels convenis és una responsabilitat ineludible de la Generalitat i cal que des dels diferents departaments que han liderat la signatura dels acords es faci tot el possible perquè això es produeixi el més aviat possible.

Cada dia sense comptadors socials suposa un risc per a totes les famílies afectades i un atemptat contra la seva dignitat i els seus drets bàsics.

No podem esperar més. Volem comptadors ara! NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!