Davant la constant vulneració dels nostres drets per part dels fons voltor, la PAH canviem les regles de joc. Anem per vosaltres, a partir d’ara no són ells, som nosaltres #LaPAHacecha.

Avui dimarts 2 de juny de 2020, la PAH llancem una campanya per a deixar clar que la por canvia de bàndol. A partir d’ara la PAH aguaita a tots aquells bancs i fons voltor que vulneren sistemàticament els nostres drets i precaritzen les nostres vides. No podem seguir permetent aquest assetjament constant a les famílies, amb total impunitat. Ara nosaltres ataquem.

Portem anys, mesos, setmanes atemorides, deprimides, sense saber què passarà amb les nostres vides. Realment el temps ja se’ns està escapant de les mans, però no només és el temps, també és la nostra vida, la nostra salut. Els nervis constants als quals estem sotmeses cada dia, la por que ens ocasionen, el no voler que el carter piqui a la porta de casa perquè no sigui una carta d’ells, o la por a despenjar el telèfon, tot això ha d’acabar. Moltes vegades hem hagut de deixar de treballar per a poder fer front a tots els tràmits que ens han demanat per a lliurar els documents que ens reclamaven dintre del termini i en la forma escaient, perquè veiessin que volíem complir. De vegades ens oblidem de com era viure tranquil·les i sense sobresalts, sense sentir que la vida se’ns està estimbant.

Molt sovint ens preguntem què hem fet malament, ens hem quedat sense feina i ara sense casa; o “jo pagava, però el meu propietari li va vendre la casa a un fons voltor i aquí van començar els meus problemes”. Poden existir milers de motius, però l’única veritat és que no volem viure així, no volem seguir sotmeses a aquest assetjament constant, volem viure dignament.

Són nombrosos els fons voltor i les seves filials que especulen amb els nostres habitatges i les nostres vides. Anticipa, Blackstone, Divarian, Haya Real Estate, Budman, Cerberus… són només alguns d’ells. La PAH hem sortit al carrer a denunciar-los públicament en nombroses ocasions. Hem anat a les seves oficines, organitzat manifestacions, exigit de maneres diferents els nostres drets. Centenars d’e-mails i trucades de telèfon, intents de negociació, paperassa i burocràcia que, després de mesos d’anades i tornades, queden en res. La situació ha de canviar. Fins quan?

A les nostres assemblees són centenars de famílies les que es veuen assetjades diàriament. El Jordi i la Nadia, Juan Enríquez, Alzira del Rocío, la Bertha, Luis Enríquez, la Carolina, l’Alba, la Isabel, la Tania, i desenes de famílies més. Estem parlant de famílies en situació de vulnerabilitat, moltes d’elles amb menors o persones grans a casa, que han vist com la propietat del seu habitatge passava de mà en mà, en un escandalós entramat empresarial de fons voltor que es nega a oferir-los o renovar-los el seu lloguer social.

Com el cas de la Bertha, que després d’aconseguir una dació en pagament i un lloguer social amb Caixa Catalunya, ha vist com la propietat del seu habitatge passava de mà en mà, primer al BBVA, després a Divarian, sense que ella pogués fer res, i veient ara com el fons voltor Divarian es nega a renovar-li el lloguer social. És inadmissible.

O el cas del Jordi i la Nadia, que van veure com Anticipa va comprar el seu habitatge el 2017 mentre ells seguien pagant i veient com en signar el contracte de subrogació van començar els seus problemes. Mai els van donar un número de compte on poder pagar, i quan contacten amb Alquilovers per trobar solucions i aconseguir un lloguer social els comenten que el seu habitatge no apareix en el seu sistema. L’angoixa d’aquestes condicions de vida ha d’acabar d’una vegada per sempre.

Els fons voltor precaritzen les nostres vides i ciutats. Des que van aterrar al nostre país no han deixat d’absorbir pisos i hipoteques de grans bancs i societats. El cas de Blackstone, que a Espanya opera amb el nom Anticipa Real Estate, és dels més esgarrifosos. Després absorbir les hipoteques de Caixa Catalunya i altres bancs rescatats, porta invertits a Espanya des de l’inici de la crisi més de 20.000 M €. El seu únic objectiu és comprar barat i vendre car en el menor temps possible. Anteposant els seus beneficis a les famílies, intentant tirar-les de les seves cases, negant a les famílies reestructuracions de deute, quitances o lloguers socials que els pertanyen. Però la seva avarícia no acaba aquí. Després de convertir-se en el major propietari d’habitatges al país, amb 35.000 d’elles, també ha comprat Hotels (amb 20.000 llits és el segon major propietari de llits hotelers d’Espanya), Logística (55 actius logístics i 162.000 m² de sòl per a ús industrial) i empreses de Joc (va comprar Cirsa Codere). No és l’únic fons voltor; la resta, Divarian, Haya Real Estate, Budmac, Cerberus i altres tants van pel mateix camí si permetem que continuïn actuant amb total impunitat.

I el paper de l’Administració?

Amb 250 desnonaments diaris, segons dades oficials del Consell General de Poder Judicial, són urgents i necessàries mesures contundents. Des de la PAH exigim una Administració valenta, al costat de la ciutadania, que aporti mesures amb canvis estructurals d’arrel i que obligui a complir la llei a tots aquells fons voltor que pretenen incomplir-la. 

El Govern de l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments no poden mirar cap a un altre costat. 

  • Exigim al Govern de l’Estat la promulgació d’un Reial-decret que inclogui la pròrroga de la moratòria hipotecària i la suspensió de tot desnonament, ja sigui per impagament d’hipoteca, de lloguer o ocupació, promogut per grans tenidors d’habitatge, bancs i fons voltor a famílies en situació de vulnerabilitat. A més, exigim que inclogui l’obligatorietat de la renovació dels lloguers socials signats amb entitats financeres i fons d’inversió per a famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat.

En l’àmbit estatal, el 2016, tant el PSOE com Podemos, es van comprometre per escrit a estendre la Llei 24/2015, d’àmbit català, a tot l’Estat si mai arribaven a governar. Ara és el moment. És necessària la implementació de la Llei catalana a tot l’Estat, passem de les paraules als fets. La ciutadania no pot esperar més. Hi ha vides en joc.

  • Exigim a la Generalitat que vigili pel correcte compliment de la Llei 24/2015 i la seva recent ampliació a través dels Decrets-llei 17/2019 i 01/2020, que obliguen els grans tenidors d’habitatge a renovar per set anys els lloguers socials, així com a oferir a totes aquelles famílies vulnerables un lloguer social en els casos d’extinció de contracte. Cal, a més, que la Generalitat controli totes les ofertes de lloguer social obligatòries que s’han de fer, sancionant de manera immediata si s’incompleixen i donant senyals inequívocs que la llei no es pot obviar ni vulnerar.

La Llei 24/2015 permet també la mobilització d’habitatges buits dels bancs i fons voltor a través del mecanisme de cessió obligatòria, per a destinar així milers d’aquests a lloguers socials i poder ampliar el parc públic d’habitatge. Tenim eines, no hi ha excuses. Els farem còmplices de cada desnonament.

  • Exigim als ajuntaments catalans estar vigilants i proactius i que interposin la sanció per incompliment de la Llei 24/2015 a tot aquell banc o fons voltor que pretengui incomplir-la. En aquests casos la sanció interposada ha de ser la màxima. L’article 28 de la Llei 40/2015 del Règim Jurídic del Sector Públic, diu molt clarament que no pot resultar més beneficiós rebre una sanció que incomplir la llei.

La PAH diem prou. Ha arribat el moment de corresponsabilitzar als grans bancs i fons voltor, i posar fi a aquesta xacra. A partir d’ara la PAH canviem les regles de joc. No els tenim por. Sabem quins són els nostres drets i no pararem fins a aconseguir-los. Ara #LaPAHacecha, esteu avisats.