Des de la plataforma no descartem iniciar noves mobilitzacions si els socialistes insisteixen en criminalitzar la pobresa

Les PAH Catalanes hem iniciat avui negociacions amb el Partit Socialista de Catalunya perquè aquest rectifiqui la seva postura de reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal per facultar els jutges a desallotjar un habitatge ocupat en 48 hores després de la denúncia de la propietat.

Aquesta negociació s’ha produït després que les PAHs Catalanes organitzessim una acció de protesta a la seu dels socialistes el passat dilluns que va acabar amb el compromís de reunir-nos aquest divendres amb l’Eva Candela, Secretària d’Habitatge i Raúl Moreno, Secretari de Polítiques Socials del partit. Els hi hem traslladat el nostre malestar i preocupació per la proposta, ja que entenem que aquesta mesura facilitarà que bancs i fons voltor puguin expulsar famílies vulnerables dels seus habitatges. 

Des del PSC han defensat que aquesta mesura respon, suposadament, a la necessitat de combatre les “ocupacions conflictives”. No obstant, les dades demostren que el 81% dels pisos ocupats a ciutats com Barcelona són de grans propietaris, és a dir, bancs i fons voltor, que poden utilitzar aquesta modificació per saltar-se la obligació de fer lloguer social  a les famílies d’acord amb la llei catalana antidesnonaments (Llei 24/2015). Per tant, entenem que la proposta que volen aprovar els socialistes no es correspon amb la realitat sobre la que pretenen legislar, generant confusió a la ciutadania. 

Des de la PAH tenim clar que la millor manera d’evitar que una família es vegi obligada a ocupar un immoble és garantint-li un habitatge digne. El Partit Socialista té al davant moltes opcions per fer-ho possible: 

  • Llei 24/2015 antidesnonaments. Catalunya ha estat pionera a l’hora d’aprovar mecanismes legals per regularitzar les famílies en situació de vulnerabilitat que s’hagin vist obligades a ocupar o bé no puguin pagar hipoteca o lloguer. Aquesta mesura contempla l’obligació, per part dels grans tenidors, de fer lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat; per altra banda, també permet que la Generalitat obligui als grans tenidors a cedir aquells pisos que estiguin buits fa més de 2 anys.
  • Llei d’Habitatge. Actualment el PSOE manté bloquejada la Llei d’Habitatge al Congrés perquè es nega a incloure mesures de mínims com la d’oferir lloguer social a famílies en situació de vulnerabilitat tal i com contempla la llei catalana. Si el govern espanyol inclogués les mesures proposades pels col·lectius tindria el suport d’altres partits com Podem, ERC, BNG, Bildu, Més País i la CUP i podrien aprovar-la immediatament.
  • Sareb. Des de principis d’any que l’Estat és l’accionista majoritari de la Sareb, una entitat rescatada també amb més de 60.000 milions d’euros de fons públics que no retornaran mai. Aquest rescat hauria de retornar posant els seus pisos a disposició de Comunitats i Ajuntaments per tal d’ampliar un parc públic d’habitatge que actualment ronda un ínfim 2%, un dels més baixos de la Unió Europea.

Des de la PAH tenim clar que no permetrem cap modificació legal que impliqui la criminalització de la pobresa en un context d’emergència habitacional a la qual els poders públics no són capaços -ni tenen la voluntat- de donar resposta. És per això que anunciem que si el Partit Socialista insisteix en aprovar una normativa adoptant el discurs de la ultradreta, incrementarem la pressió amb noves mobilitzacions al carrer.